BeylikdüzüGenel

Otobüs yangınları neden kaynaklanıyor?

VOA Türkçe’ye konuşan Gediz, “Bu otobüsler belirli çalışma periyotlarına göre, malzeme yorgunluğu da hesaba katılarak üretilmiş. Kışın 5-10 yolcuyla giden otobüsler, yaz aylarında, tatil dönemlerinde aralıksız çalışıyor. Ekonomik koşullar bunu zorluyor. Dolayısıyla malzeme yorgunluğundan ötürü otobüslerin sigorta panosundan tutun da motoruna kadar çeşitli yerlerinde arıza çıkabiliyor. Bir başka faktör de otobüslerin fabrikadan çıktıktan sonra Türkiye koşullarına göre tadilattan geçirilmesi. Televizyon, su ısıtıcısı gibi ünitelerin eklenmesi” dedi.

“Yangın alarmı olmasa da araç trafiğe çıkabiliyor”

Derneğin Genel Sekreteri Tarhan Aslan da Almanya’da otobüslerin üç ayda bir muayeneden geçirildiğini yılda bir kez de neredeyse yarın gün süren kapsamlı bir denetimle tepeden tırnağa kontrol edildiğini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde yangınları erken algılayacak sistemlerin kullanıldığını belirten Aslan “Türkiye’de 2012 yılında çıkartılan yönetmelik AB müktesebatından alındı. Bu yönetmelikle 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren araçlarda yangın algılama sistemi olması zorunluluğu getirildi. Ancak bunun bir yaptırımı yok. 2017 yılında araç muayenelerinde kullanılan kusur tablosu değiştirilirken bizim zorlamamızla yangın algılama sistemlerinin olmayışı bir kusur olarak kabul edildi. Ancak hafif kusur olarak kabul edildiği için, araçta yangın algılama sistemi olmasa bile bu aracın muayene kağıdına yazılıyor, ancak aracın trafiğe çıkmasına engel olmuyor” dedi.

“Facia göz göre göre geldi”

Dernek Başkanı Gediz “Facia göz göre göre geldi. Eğer bu facia gece olsaydı yolcuların hiçbiri otobüsten sağ çıkamazdı. Çünkü bütün kapılar havalı sistemle çalışır. Çıkan yangınla birlikte hava boşalınca kapıları da bagaj kapaklarını da açamazsınız. Dernek olarak bütün ilgili bakanlıklara bunları anlattık. Çözüm, 2021 tarihli yönetmeliğin çok ivedi bir şekilde uygulamaya sokulmasıdır” ifadesini kullandı.

Tarhan Aslan da Kurban Bayramı’nın yaklaştığına dikkat çekerek “Bütün otobüs seferleri dolu. Araçlar yoğun biçimde çalışacak. Dolayısıyla araç sahipleri yola çıkmadan önce özellikle elektrikle ilgili kısımları iyice bir bakımdan geçirmeli. Son 2-3 yıldır yangınlar en çok su ısıtıcılarından çıkıyor. Servis yapan personel işi bittikten sonra ısıtıcıyı kapatmalı, suyunu doldurmalı. Artık insanlar kendi başlarının çaresine bakacak” dedi.

İlgili Makaleler

Kapalı