BeylikdüzüGenelKültür-SanatSiyasetTürkiye

Türk Kadın Hükümdarlar

Türk Kadın Hükümdarlar aslında düşündüğümüzden çok daha fazla. Bugün bazılarını derledik, kısa hayat hikayelerini ve karşılaştıkları sorunlara bakacağız. Çok fazla bilinmeyen, adını pek duymadığımız ama kendi zamanlarında çok farklı coğrafyalarda savaşmış ve çok iyi bir şekilde de ülkelerini yönetmiş olan hükümdarlara göz atalım.

1) Tomris Hatun (Saka)

Tomris Hatun sıralayacağımız hükümdarlardan açık ara en bilineni olabilir. Bu bilinirlikte ilk kadın hükümdar olmasının büyük bir önemi var.

Katıldığı bir savaşta önce eşini daha sonra da düşmanlarının oğlunu oyuna getirip öldürmesi ile düşmanlarını mağlubiyete uğratıp hükümdar olmuştur.

2) Raziye Begüm Sultan (Delhi Türk Sultanlığı)

O kadar bilinmese de Delhi2de de Türk sultanlığı vardı. Babası Şemseddin İltutmuş iki oğlundansa ülkeyi yönetebilecek zeka ve yeteneğe sahip olan kızını varis olarak göstermiş lakin ölümünden sonra başa erkek kardeşi geçirilse de Raziye Begüm Sultan tahtı geri almıştır. Tahtta iken bir sürü isyan bastırmış ve seferlere çıkmıştır.

3) Mama Hatun (Saltukoğulları)

Anadolu’da da ilk beylikler zamanında Türk kadın hükümdarın olması Türklerin adetlerini koruduğunun bir göstergesidir.

Malazgirt zaferinden sonra Erzurum’da kurulan Saltukoğulları beyliğinin başındaki Mama Hatun büyük kardeşleri ve yeğenlerine rağmen başa geçmiş Eyyubiler ile savaş meydanında savaşmıştır. Tercan’da türbe, imarethane ve külliyeler yaptırmıştır.

4) Şecerüddür (Memlük)

Memlük Sultanlığının ilk sultanı olan Şecerüddür aynı zamanda islam aleminde mısırı yöneten tek kadındır. Eşi öldükten sonra tahta geçen Şecerüddür Haçlıları mağlup etmiştir ama Abbasi halifesi tarafından ne yazık ki başta bir kadının olması hoş karşılanmamıştır. Halk ve öbür devletlerin baskısı ile Memlüklü biriyle evlenip tahttan çekilmek zorunda bırakılmıştır.

Mina Polat 

Kaynak
merak edenler için detaylı bilgi
Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı