Bize TakılanlarGenel

Ekmek Yiyerek Zayıflayın

Beslenmemizde en çok tüketilmesi gereken temel enerji kaynağı Karbonhidratlardır.. Beynimizin tek enerji kaynağıdır.. Sağlıklı bir beslenme programında, enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden, %25-30’u yağlardan sağlanmalıdır. 1 gr Karbonhidrat, vücuda ortalama 4 kalori enerji sağlar. Yeterli miktarda karbonhidrat tüketilmediğinde, vücut kendiliğinden beslenir, enerji kaynağı olarak kaslar kullanılır ve sağlıksız kilo kaybı olur. Ayrıca Karbonhidratlarda bulunan B vitamini eksikliğinden bağışıklık sistemi zayıflar.

Karbonhidratlar; basit ve kompleks olmak üzere iki grubu ayrılır:

Basit Karbonhidratlar (bal, reçel, şeker, beyaz ekmek, çikolata,kurabiye, kek..) glisemik indeksi yüksek, çabuk sindirilir, kana hızla karışır, ve böylece kan şekerini hızlı yükseltip birden düşmesine ve bu besinler fazla bir şekilde tüketilerek kilo alımına neden olurlar. Kompleks karbonhidratlar (bulgur pilavı, kepekli makarna, tam tahıllı ekmek, tam buğday ekmeği, kuru baklagiller..) glisemik indeksi düşük, sindirimi daha uzun sürer, yavaş emilirler, ve daha uzun süre tok tutarlar.. Sağlıklı ve kaliteli beslenmek için; beyaz pirinç pilavı yerine esmer pirinç pilavı veya bulgur pilavı, beyaz makarna yerine kepekli makarna, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek veya tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek istendiğinde öncelikle etraftan duyulan bazı doğru bilenen yanlışlar hemen uygulanmaya başlanır. Örneğin; ekmek tüketme kilo vermeye başlarsın!! Bu son derece yanlış bir bilgidir.

Kilo vermenin ilk altın kuralı nedir?

Beslenmemizde öncelikle en temel enerji kaynaklarından ekmeği tüketmemizdir. Ekmek tüketirken kan şekerimizi hızla yükselten ve bizi uzun süre tok tutmayan beyaz ekmek yerine, kan şekerimizi birden yükseltmeyen ve bizi daha uzun süre tok tutacak tam tahıllı ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, veya tam buğday ekmeği tercih edilmeldir. Kilo verme sürecinde, öğünlerde birden fazla tahıl grubu tüketilmemelidir. Ekmek dışı tahıllar (pilav, makarna, dolma,börek, kek, kurabiye, patates, tatlı..) bunlar haftada 3 defadan fazla tüketildiğinde kilo verimi yavaşlar çünkü ekmek yerine geçen tahıllarda ekmeğe göre porsiyon kontrolü yapmak daha zordur.

İlgili Makaleler

Kapalı