Beylikdüzü

Beylikdüzü Hakkında

Beylikdüzü Hakkında

Beylikdüzü Hakkında

Beylikdüzü, son yıllarda büyük gelişme gösteren İstanbul’un yeni gözde ilçelerinin başında gelmektedir. Güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Avcılar, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde ise Esenyurt ilçeleri vardır. Beylikdüzü’nün yüzölçümü 360 km2 dir. Beylikdüzü Nüfusu 2018 itibariyle  314.670 kişidir.

Beylikdüzü Genel Durumu

Beylikdüzü İstanbul’da gecekondu ve kaçak yapılaşmanın olmadığı yeşil ağırlıklı olarak düzenli evlerin bulunduğu ilçesidir. Toplu konut projeleri ve lüks sitelere ev sahipliği yapan beylikdüzü’nde yapılan eğitim durumu araştırmasına göre, Beylikdüzü’nde yaşayanların yüzde 40’ının üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir. Beylikdüzü İstanbul’un en kozmopolit ilçelerinden biridir, bu özelliği bir Türkiye mozayiği gibidir. Beylikdüzü ilçesi kişi başına 10M²’yi aşan yeşil alanlar düşmektedir. Planlı yapılaşma ve her geçen gün yapılan park ve bahçeler ile birlikte bu yeşil alan miktarı artmaktadır. Beylikdüzü ilçesinin hemen hemen her sokağı ve caddesinde simetrik aralıklarla ağaçlar bulunmaktadır. Geniş caddeleri, bulvarları, kaldırımları ve yeşil alanları ile Beylikdüzü İstanbul’un planlı kentleşmiş yeni yüzünü temsil etmektedir. Beylikdüzü daha da yeşilleşmeye devam etmektedir.

Cumhuriyet Mahallesi ve Adnan Kahveci Mahallesi arasında kalan dev vadide Yeşil Vadi park alanı birinci ve ikinci etabı tamamlanmıştır. 1 milyon m²’lik alanıyla İstanbul’un en büyük kent içi parklarından biri olacak Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nin hizmete açtığı 250 bin m² 1.Etabının ardından şimdi de 342 bin m² alana sahip 2.Etabı Beylikdüzü sakinleri ile buluşturulmak üzere hazırlanıyor. Tüm Türkiye’nin en yeşil park alanlarının başında gelen Yeşil Vadi ile Beylikdüzü sakinleri rahat nefes alabilecekleri, hafta sonunu değerlendirmek için bir güzel yeşil alana daha sahip olmuşlardır. Yeşil Vadi 3. etabı yapımı sürmektedir.

Beylikdüzü Tarihi

Cumhuriyet öncesi dönemdeki adı bahçe anlamına gelen “Garden”dır. Cumhuriyet döneminde ise köyün doğal iklimine çok kolay ayak uyduran kavak ağaçlarının yoğunluğu nedeniyle “Kavaklı” adı verilmiştir ve bu ad 9 Ocak 2003 tarihine dek kullanılmıştır. 01.12.1993 tarih ve 21.775 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın 93/42.466 sayılı kararı ile Kavaklı, Büyükçekmece’ye bağlı bir belde belediyesi olmuştur. 22 Mart 2008 Tarihli ve 26824 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun” çerçevesinde ise Beylikdüzü, ilçeye dönüştürülmüştür.

Beylikdüzü özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında daha eski ve çürük yapılarda oturanların Beylikdüzü’ndeki güvenli, planlı ve sağlam yapılaşma nedenleri ile Beylikdüzü’ne taşınmaya başlaması ile büyük bir göç almış ve hızla büyümüştür.

Metrobüs inşaatı ile ikinci göç dalgasına uğramıştır. Beylikdüzü’nün nüfusu göç ile oluştuğu ve nispeten yeni kurulmuş bir yerleşim yeri olduğu için her geleni kucaklayan ve sınıflaşmanın olmadığı dinamik bir semt karakterine sahip olmuştur. Beylikdüzü’nün popüleritesi son zamanlarda çok artmış ve nitelikli konut yatırımının çekim merkezi haline gelmiştir. Beylikdüzü İstanbul’da en fazla prim yapan bölge olarak yatırımcısına en çok kazandıran ilçe olmuştur.

Beylikdüzü Fiziki Durumu

Beylikdüzü sahillerinde deniz suyunun ortalama sıcaklığı 14.4 °C’dır.

Yıllık ortalama yağış 54.2 mm’dir, en az Ağustos ayında en fazla Aralık ayında yaşanır. Aralık rüzgarların en hakim olduğu aydır.

Beylikdüzü’nde maksimum kar kalınlığı 60 cm’dir.

Beylikdüzü denizden ortalama 150 metre yüksekte kaldığı için İstanbul’un merkez ilçelerine nazaran daha nemsiz, temiz ve rüzgarlı bir havaya sahiptir ve kışları sert geçmektedir. Beylikdüzü’nün hemen hemen her yerinde ağaçlık alanlar bulunduğu için mevsim geçişleri bir görsel şölene dönüşmektedir.

Beylikdüzü’nde Ulaşım

Beylikdüzü’ne ulaşım ilçeye Metrobüs hattının uzatılması ile rahatlamıştır. Metrobüs ile Beylikdüzü’ne 24 saat ulaşım mümkündür. Beylikdüzü Zincirlikuyu arası Metrobüs ile ortalama 60 dakika sürmektedir.  Ayrıca yapıacak aktarmalar ile Beylikdüzü’nde en hızlı şekilde İstanbul’un Anadolu Yakasına Metrobüs ile ulaşım da mümkündür.

Metrobüs dışında ilçeye Taksim’den ekspres otobüsler hareket etmektedir, 145T otobüsü Taksim’den doğrudan Cumhuriyet, Barış, Büyükşehir mahallelerine, 145M otobüsü ise Taksim’den doğrudan Adnan Kahveci mahallesine gitmektedir. Beylikdüzü ilçesi E-5 karayolu üzerinde yer aldığı için Yenibosna ve Bakırköy kalkışlı Büyükçekmece yönüne giden tüm toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilir.

Metro alt yapısı konusunda Beylikdüzü-Bakırköy Metrosu’nun Ulaştırma Bakanlığı tarafından temelinin atılması planlanmaktadır. Bu hat aynı zamanda Yenikapı – İncirli Metro hattına bağlanacaktır.

Beylikdüzü İstanbul 3. Havalimanı’na 39 KM uzaklıktadır. Beylikdüzü’den TEM’e (Avrupa Transit Karayolu) Hadımköy ve Esenyurt olmak üzere 2 adet bağlantı yolu vardır.

Beylikdüzü ekonomisi genel olarak sanayi ve ticarete dayalıdır. İlçede Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Ambarlı Limanı yer almaktadır. Ambarlı Limanı dünyada en büyük 50 konteyner limanı içerisinde yer almaktadır. Ambarlı Limanı’nın doğusunda bulunan Yakıt Dolum Ve Dağıtım Tesisleri ve Termik Santral ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Beylikdüzü Ekonomik Durumu

İlçede Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında Birlik Sanayi Sitesi, Bakırcılar Sanayi Sitesi, Mermerciler Sanayi Sitesi, Beykent Sanayi Sitesi ve Beysan Sanayi sitesi ilçe ekonomisinin sanayi dalını oluşturur. Beylikdüzü Beykent bölgesinde Türkiye’nin önemli kuruluşlarından olan KOÇ Grubuna ait Arçelik ve Beko fabrikası bulunmaktadır. İlçede zirai faaliyet olarak arıcılık yapılmaktadır, Gürpınar bölgesinde ise balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca Gürpınar sahilinde Su ürünleri hali kurulmuştur. Günlük olarak taze su ürünleri bu hal vasıtasıyla tüm beylikdüzü ve çevresine Hızlı, Güvenilir ve Ekonomik olarak ulaştırılmaktadır.

Beylikdüzü’ndeki haber ve gelişmeler konusunda ilçenin ilk açılan ve güncel olarak Beylikdüzü hakkında bilgiler, beylikdüzü firma rehberi, videolar, haberler ve içerikler üretmeye devam eden, Beylikdüzü’nün en öncü internet sitesi Beylikduzu.com ‘dur.

Son 5 yılda ilçe ekonomisi daha çok konaklama sektörüne kaymıştır. 2014 Yılı verilerine göre ilçede 5000 konutluk dev bir kısa süreli ev kiralama sektörü oluşmuştur. Ayrıca Tüyap kongre ve Sergi sarayına yakınlı sebebiyle Fuar için Beylikdüzü dışından gelenlerin konaklayabilmeleri için bir çok otel’de açılmıştır.

Beylikdüzü Hakkındaki Tüm Haber ve Videoları Görmek için Tıklayınız.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı