DünyaManşet

İngiltere Neden Çöktü.

ngiltere açıklanan son ölümlerle İtalya'yı geride bırakarak, Avrupa'da koronavirüsten en çok kişinin öldüğü ülke haline geldi.

AB’nin Schengen ve ortak para birimi gibi temel kurumlarının dışında kalmasına karşın İngiltere’de “Avrupa şüphecileri” diye adlandırılan grubun şikayetleri azalmadı, aksine arttı.

Özellikle Doğu Bloku ülkelerinin AB’ye üye olmasıyla artan göç ve 2008 ekonomik krizi, bu düşüncelerin ülkede yaygınlaşmasına yol açtı.

Aşırı sağ siyasetçi Nigel Farage’ın liderliğindeki AB karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) 1990’lardaki 100 bin oyluk tabanını 2010’da 920 bine, 2015’te de 3 milyon 890 bine taşımayı başarması da ülkedeki ana akım siyaseti baskı altına aldı. Parti Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kazandığı başarıyla çok sayıda milletvekili çıkararak, Brexit’i Avrupa gündemine taşıdı.
Ekonomisi gittikçe kötüye giden İngiltere krona virüsle mücadelede ciddi sorunlar yaşıyor.

İngiltere bir yandan karantinadan kademeli olarak çıkarken bir yandan da yakın tarihin en zorlu ekonomik krizine doğru sürükleniyor.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla başlayan ekonomik durgunluk, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan karantina tedbirleri ile derin bir ekonomik krize dönüşüyor. İngiltere’nin en büyük ticari ortağı AB ile nasıl bir ilişki kuracağı konusunda halen bir anlaşmaya varamamış olması riskleri daha da artırıyor.
Üstelik bu kez salgının yarattığı yıkıcı etkiyle, çok sayıda şirketin iflas etmesi, kalanların da binlerce insanı işten çıkarması bekleniyor. Kısacası; bir yandan İngiltere bir yandan karantinadan kademeli olarak çıkarken bir yandan da yakın tarihin en zorlu ekonomik krizine doğru sürükleniyor

Artık sömürgelerinin bir çoğunu kaybetmiş ve Hindistan dahil bir çok ülkeyi eskisi gibi ekonomik olarak devletlerin kaynakları sömüremiyen İngiltere AB topluğu ile de artık baş edemeyeceğini anlamış ve büyük bir krize yelken açmıştır.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahminlerine göre ülke son 300 yılın en derin krizine doğru ilerliyor. Banka geçen ay yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının ülke ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde yüzde 25’e kadar daralmaya neden olmasının beklendiğini belirtti.
Kısaca İngiltereyi dahada zor günler bekliyor, Bir zamanlar dünyanın % 80 den fazlasın sömüren ülkenin Sömürgeleri bu duruma eskisi gibi yardımcı olacak gibi durmuyor.

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Kapalı