Bize TakılanlarGenelGündem

HES Projesinden Sonra Tanınmaz Halde

Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte, Karadeniz iklimi özellikleri taşıyan ve narenciye ile pamuk dışında tüm meyve sebzenin organik olarak yetiştirildiği köylerin bulunduğu Erzurum’un Olur ilçesindeki Hidro elektrik Santrali (HES) yapımı, 3 yıl içinde bölgeyi tanınmayacak hale geldi. Üstelik köylülerin toprakları HES inşaatı için çok düşük fiyatla kamulaştırılmış durumda.

Bölgenin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘Kafkas Arı Irkının Gen Koruma Alanı’ ilan edildiği, UNESCO tarafından belirlenen ilk ve tek ‘Biyosfer Rezerv Alanı’nın Çoruh Vadisi’nde olduğunu vurgulayan köylüler şunları söyledi:

“Ayvalı Barajı yapımı nedeniyle vatandaşlara ait yaklaşık 3 bin dönüm arazi kamulaştırılacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 3 Mart 2010 günü bizleri Ayvalı Köyü’nde topladı, kamulaştırma bedeli olarak da arazinin metrekaresine 5 lira gibi komik rakam teklif etti. İstimlak edilen bir bahçeye önce 1 milyon 600 bin lira değer biçtiler. Baçede çalışma yapıldı, tahrip edildi. Daha sonra fiyat 800 bin liraya düştü. Burada doğduk ve burada ölmek istiyoruz. Köyümüzden çıkmak istemiyoruz.”

İlgili Makaleler

Kapalı