DünyaGenelKültür-SanatManşet
Dünyanın İlk Üniversitesi: Karaviyyin Camii
İronik bir şekilde dünyada bir kadın tarafından kurulan ilk ve tek üniversite.
Dünyanın ilk üniversitesi 859 yılında Fas’ta eğitimli bir kadın tarafından kuruldu. Bu kadın Fatıma-el Fihri’di. Tunustan ailesi ile Fas’ın Fes şehrine göç ettiklerinde zengin bir aile değillerdi. Babası ticaretten zenginleşti zaman içinde. Babası eşi ve kardeşinin ani ve yakın ölümleri ile ailesinin bütün serveti kız kardeşi Meryem ile ona kaldı.
İki eğitimli kardeş paralarını zekice geleceğe ve topluma yatırdılar. Meryem, Fes şehrindeki iki caminin artık Endülüs’den gelen göçler ile beraber halka yetmediğini görünce büyük bir camii yaptırdı. Fatıma da şu anda da fasın en büyük camilerinden olan Karaviyyin Camii’yi yaptırdı. Aynı zamanda Fatıma ilime özelliklede mimariye olan ilgisinden dolayı sistemli bir eğitim merkezi olması için caminin yanına bir medrese yaptırdı aynı zamanda zaman içinde kütüphane de.
Karaviyyin Üniversitesi UNESCO, Guiness Dünya Rekorları ve Britannica tarafından dünyanın en eski öğretim veren yüksek eğitim kuruu olduğunu kabul ediyor.
Üniversitenin mezunlarından ünlü İbn Haldun, İbn Rüşd ve Papa 2.Silvester gibi müslüman veya başka dinlere mensup ülke ve dünya içinde çok önemli yerlere gelmiş bir sürü insan var.
Dünyanın en eski tıp diploması da bu üniversite tarafından verilmiştir. Bu da çeşitli alanlarda eğitim verildiğinin bir göstergesi.
Üniversitenin köklü kütüphanesinde Yuhanna dönemine ait bir İncil ve İbn Haldun’un Mukaddimesinin orijinal kopyası gibi üniversitenin bin yıllık geçmişine şayan eserler var.
Mina Polat