GenelKültür-SanatTürkiye
Atıkları sanata dönüştürdü
Samsun Şadiye Muzaffer Turhan Anadolu Lisesi’nde öğretmenlik yapan Maksude Güney, insanların tüketim çılgınlığına gönderme yaparak farkındalık oluşturmak amacıyla atıklardan eserler yapmaya karar verdiğini söyledi.
Çalışmaları için ihtiyaç duyduğu malzemelerin büyük bölümünü sanayi hurdalığından temin ettiğini anlatan Güney, kullanılmayan süs eşyaları, kağıt, eski elektronik parçalar başta olmak üzere her türlü atığı değerlendirdiğini belirtti.
TÜKETİM KÜLTÜRÜNE DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİ
Çalışmasının çıkış noktasının daha çok tüketim kültürünün yoğunlaşması ve insanların tüketimden zevk alır hale gelmesi olduğuna dikkati çeken Güney, şöyle devam etti:
“Bilgisayar parçalarından incik boncuğa, yalıtım malzemesinden açık bilgisayar parçalarına kadar pek çok farklı şeyi çalışmalarımda kullanmaya çalıştım. Kullanılmaz dediğimiz her türlü objenin kendine yer edinebileceğini, göze hoş gelebilecek çalışmaların çıkabileceğini insanlara göstermek istedim. Bunu yaparak da tüketim toplumuna bir gönderme yapmış olduk. İnsanların tüketerek mutlu olmaya çalışmasının yanlış olduğunu, asıl mutluluğun üreterek yaşandığını göstermeye çalışıyorum.”
SATMAK İÇİN YAPMADI
Güney, eserlerinde eskiye özlemini de yansıtmaya çalıştığını dile getirerek “Yaklaşık 2 ayda ‘Retro Sentez’ adını verdiğim sergiyi hazırladım. Sergide atıkları kullanarak yaptığım 18 tablo bulunuyor. Atıkları tabloya yerleştirdikten sonra üzerlerini boyuyorum” dedi.
Yaptığı eserlerle geçmişe ait değerlere sahip çıkılmayışına karşı eleştirel bir yaklaşım da ortaya koyduğuna işaret eden Güney, “Serginin oluşmasında ressam olan eşim Engin Güney’in de büyük desteği oldu. Eserlere olan ilgiden çok mutlu oldum. Eserlerimi aslında satmak için yapmamıştım. Sadece tüketim çılgınlığına gönderme
yapmak istemiştim ama almak isteyenler olunca satmaya karar verdim.” görüşünü kaydetti.