BeylikdüzüDünyaGenelGündemTürkiye

Ülkemizi Bekleyen Büyük Fosfat Tehlikesi!

Dünyada ve de Almanya da yasak ülkemizde serbest.

Dünyada ve de Almanya da yasak ülkemizde serbest. Calgon toz halinde sodyum heksametafosfattan (amorf sodyum polifosfat) oluşmaktaydı.

Fosfatın Zararları Nelerdir?

Fosfat, özellikle temizlik maddelerinde kullanılır. Deterjanlarla yıkanan tabaklar, kaşıklar ve çatallar iyi durulanmadığı zaman fosfatlı bir malzeme durumuna gelebilir. Çevreye önemli zararlar verebilen fosfat, vücuda alındığında da bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Zararlarını şöyle sıralayabiliriz:

• Fosfatın en büyük zararı, çevreye verdiği zarardır. Atıklardan suya karışan fosfatın temizlenmesi kolay değildir. Bu sebeple atık sulardan içme ve kullanma suyu kaynaklarına ulaşabilir. Su kaynaklarında yosunlarla kolaylıkla bileşik oluşturabilen fosfat, hızla çoğalır. Yosunları parçalayarak sudaki oksijen miktarını azaltır. Karıştığı su kaynağındaki canlıların hayatını tehlikeye atar.

• Kanserojen maddeler içeren fosfat, insan vücuduna alındığında kanser riski doğurur.

• Fosfat içeren deterjanlarla yıkanan tabak ve kaplara konulan yiyeceklere fosfat karışabilir. Özellikle sıcak yiyeceklerle kolayca birleşir. Bu şekilde dolaylı olarak vücuda alınan fosfat, mide ve sindirim sorunlarına yol açabilir.• Organik yiyeceklere fosfat karışması durumunda kanserojen etki doğurur.

• Fosfat içeren temizlik malzemeleri, cilt üzerine olumsuz etkiler bırakır. Ciltte fosfat kaynaklı mantar, egzama, alerji ve kızarıklıklar gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. İleri düzeyde cilt kanseri riski doğabilir.

• Temizlik maddelerinin ana maddelerinden biri olan fosfat, kirlerin kolayca temizlenmesini sağlar; ancak eşyaların veya malzemelerin üzerinde kalıntı bırakır.

Fosfatlar ve “Boğulan” Deniz Canlıları

Fosfatlar, çoğu çamaşır deterjanının ve evsel temizlik ürününün temel maddesi. Çünkü suyu yumuşatarak sürfaktanların daha kolay köpürmesini sağlıyorlar. Ayrıca kirleri parçalayarak, temizlenecek yüzeylerden çıkmalarını kolaylaştırıyorlar. Bazı deterjanların %30’undan fazlası fosfattan oluşuyor!

Ne var ki, fosfatlar, hem insan hem de çevre sağlığı için zararlı. Fosfat içeren deterjanlarla temizlenen eşyaların üzerindeki kalıntılar, mide bulantısı, ishal ve deri tahrişine neden olabiliyor. Ancak fosfatlarla ilgili en önemli kaygı, çevre için oluşturdukları tehlike. Fosfatları atık sulardan temizlemek zor bir iş olduğu için, atık sulardaki fosfatın çoğu akarsu, göl ve denizlere karışıyor. Fosfatlar, yosunlar için gübre yerine geçerek, aşırı çoğalmalarına yol açıyor. Bu yosunları parçalayan bakterilerse sudaki oksijeni tüketiyor. Böylece aynı bölgede yaşayan balıklar resmen “boğuluyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı