BeylikdüzüGenelGündemKültür-SanatManşet
Sophie Germain: Fransız Devriminde Bir Kadın Matematikçi
Fransa’da doğan Sophie Germain, matematik dünyasına damgasını vurmuş çok önemli bir matematikçidir. Zamanında değeri bilinmesinden öte yaptıkları kısıtlanmaya çalışılmış ve hor görülmüştür. Yaptığı çalışmalar zamanının ilerisinde olmasından dolayı tam anlaşılamamış ve 100 yıl sonra bile Eiffel Kulesinin yapımında kullanılmıştır.
13 yaşında Arşimet’in ölümünü okuduktan sonra matematikçi olmaya karar vermiştir. Onu bu kadar etkileyen ölüm ise şu şekildedir. Arşimet kendini kaptırmış bir geometri problemi üzerinde düşünürken Romalılar onun bulunduğu bölgeye çıkarma yapar. Ve Arşimet’e soru sorarlar Arşimet ise yüzlerine bile bakmadan beni rahat bırakın der ve problemi ile uğraşmaya devam eder. Bunun üzerine kızan asker Arşimet’in kafasını uçurur. Sophie, bir insanı bu kadar tutku ile düşündürebilecek bir şey üzerinde çalışılmaya değer diyerek matematik dünyasına girer.
Fransız devriminin olduğu dönemde eve kapanmak zorunda kalır ve babasının geniş kütüphanesindeki tüm matematik kitaplarını okur Newton’u anlamak için Latince ve Yunanca öğrenir kendi kendine.
Ecole Polytechnique’in açılmasından sonra oraya gitmek ister ama kadınları kabul etmezler bunun üzerine ders notlarını alarak çalışır ve yaptığı çalışmaları Legendre’e gönderir. Ama gönderirken bir erkek ismi kullanır daha sonrasında bunun nedenini “kadın bilim insanları ile alay ediyorlar” diye açıklar, bariz bir şekilde ciddiye alınmak istemiştir hakkı olduğu gibi.
Aynı zamanda Gauss’a da çalışmalarını gönderir ve mektuplaşırlar uzun süre. Birçok matematik yarışmasına katılmaya çalışsa da kadın olduğu için her seferinde ayrımcılığa uğrar en sonunda the Paris Academy of Sciences ödülünü almaya hak kazanır. Bu ödülü alan ilk kadın olmuştur. Fermant teoremi üzerinde önemli çalışmalarda bulunur.
Yaptığı bazı önemli çalışmalar sonucunda onu onurlandırmak için p bir asal sayı olmak üzere 2p+1 de asal sayı ise o sayıya “Sophie Germain Asal Sayısı” denmektedir.
Kendisini minnet ve saygı ile sonsuza dek anıyoruz.
Mina Polat