BeylikdüzüDünyaGenelGündemKültür-SanatManşetTürkiye
Hep O Şarkı: Boğaz Sefasında Bir Roman
Hep O Şarkı kitap incelemesi
Hep O Şarkı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’ndan okuduğum ilk kitap. Kitaba bayıldım en sevdiğim cumhuriyet öncesi romanlarından biri oldu bile şimdiden. Başkahramanımızın bir kadın oluşu ve aynı zamanda kitap kurdu olması beni kendine çekti demeliyim.
Kitaptan çok kitabın bana sunduğu sosyolojik ayrıntılara bayıldım da denebilir çünkü o zamandaki kadınlar, kültür, kitaplar ve zoraki evlilikler. Kitabın sayfalarında gezinirken sizi adeta Boğaziçi’nde bir yalıya ve oradaki yalı sefalarına götürüyor. Çalgılar, çengiler, dedikodular…
Kitap bana, bir daha o zamanlarda nüfusun yarısının nasıl yok sayıldığı nasıl iş gücüne katılmadığının hayretini veriyor. Oysa orada harcanan ne cevherler var ne cevherler. Kadınların direkt ekonomiye katılamadıklarından dolayı nasıl da içten içe gizli gizli nakış nakış iş döndürdüğü ve bunun için ne kadar emek verdiklerini bir daha gördüm. İnsan hayret etmeden kalamıyor.
Sözün özü Yakup Kadri’nin pek bilinmeyen ama pek bir güzel olan bu kitabını herkesin okumasını tavsiye ederim. Zaten bir içim su gibi hızlıca akıp gidiyor.
Not: Bu kitaptan bağımsız aynı adla çekilen Hep O Şarkı filminde Zeki Müren’in söylediği “Hep O Şarkı” şarkısı kitaba ne kadar da güzel uyuyor kesinlikle aratıp dinlemenizi tavsiye ederim.