Gündem

Ağrı Kesicilerin Yanetkisi Faydasından Fazla

Karaciğerde hepatit tablosu çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabiliyor. Hastalığın ilerleyişi, vücutta etki ettiği hıza göre ortaya klinik bir tablo çıkarıyor. Çok hızlı ve ani başlangıçlı hepatitler de görülebiliyor. Bunlar hızla ilerleyerek hastayı karaciğer yetersizliğine götüren ve kişiye nakilden başka tedavi seçeneği bırakmayan akut sorunlar olarak görülüyor. Bu tabloya ülkemizde en sık viral hepatitlerin yol açtığı belirtiliyor. Ani başlangıçlı hepatitlere toplumda sık kullanılan bazı ilaçlar da neden olabiliyor. Bunlar arasında sık kullanılan ağrı kesici ve antibiyotikler ile mantar zehirlenmeleri bulunuyor. 6 aydan uzun süreli karaciğer iltihaplanmaları kronik hepatit olarak adlandırılıyor. Kronik hepatite viral hepatitler başta olmak üzere otoimmün yani vücudun kendi karaciğerine zarar vermesine bağlı hepatitler, yağlanmaya bağlı steatohepatit, ilaçlar, metabolik hastalıklar ve alkol neden oluyor.

Son yıllarda Türkiye ve dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında bulunan hepatit, ilerleyen yıllarda da sık rastlanan hastalıklar arasında yer alacak gibi görünüyor. Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, “Gelişmiş ülkelerde Hepatit C, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise Hepatit B ve C’ye bağlı komplikasyonlar hızla artıyor” diyor. Dünya genelinde 400 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 3.5 milyon kişinin Hepatit B ile enfekte olduğu belirtiliyor. Bu hastaların doğru teşhis ve tedavisinin hem hastaların iyileşmesini sağlayacağına hem de enfeksiyonun yayılmasını önleyeceğine dikkat çekiliyor.

KRONİKLEŞEBİLİR

Dünya nüfusunun yüzde 2’sini etkileyen Hepatit C virüsüyle karşılaşan hastaların ancak yüzde 15’i iyileşirken, yüzde 85’i kronik hepatite ilerliyor. Kronik C hepatitinin ise yüzde 20’sinde karaciğer kanserine de dönüşebilecek karaciğer sirozu gelişimi görülüyor. Hepatit C için henüz etkili bir aşı bulunmadığından hastalığın yayılmasının engellenmesinde risk faktörlerinden korunma büyük önem taşıyor. Hepatit, karaciğerde meydana gelen yaygın iltihaplanma olarak tanımlanıyor. Virüslere ya da virüs dışı nedenlere bağlı olup kronik ya da akut olarak da seyredebiliyor. Hepatitler, önemli hastalıklara ve ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı