Bize Takılanlar
Afrika’da yayılan yalan haberler: ‘Sakal kesmek Koronavirüsü yenmek için iyi geliyor’
Vaka sayısının artışıyla Afrika genelinde koronavirüs ile ilgili yalan ve yanıltıcı haberler de yayılmaya başladı
Afrika ülkelerinde koronavirüs vakalarının artmasıyla birçok hükümet katı sosyal mesafe tedbirleri almaya başladı.
Vaka sayısının artışıyla kıta genelinde koronavirüs, Covid-19 ile ilgili yalan ve yanıltıcı haberler de yayılıyor.
1- Aşılar Afrikalılar üzerinde denenmiyor
Sosyal medyada Afrikalıların ‘kobay faresi’ gibi yeni koronavirüs aşısı denemelerinde kullanıldığı iddiaları yayıldı. Ama bu iddialar doğru değil. Covid-19 için henüz bir aşı yok. Ve yalnızca birkaç ülkede klinik deneyler yapılıyor, bu ülkelerin hiçbiri de Afrika’da değil.
Bu iddiaların nereden çıktığını bilmiyoruz ama aşının Batı ülkelerinde kullanılmaya başlanmadan önce Afrika halkları üzerinde deneneceği yönünde yalan haberler hızla yayılıyor.
Bunu yayanlardan biri YouTube kanalında Fransızca yayın yapan bir kadın. Kadın, “Artık bir aşı var ama Batı ülkelerindeki değil, TÜM Afrikalıları aşılamak için kullanacaklar. Afrikalı kardeşlerime sesleniyorum bu aşıyı yaptırmayın.” Video en az 20 bin kişi tarafından izlendi. Altındaki yorumlarda da çokça destek mesajı paylaşıldı.
2- Siyah cilt Covid-19’a dayanıklı değil
Sosyal medyada siyah, koyu renk ciltlerin Covid-19’a karşı dayanıklı olduğu iddiaları dolaşıyor.
Kenya Sağlık Bakanı 13 Mart’taki açıklamasında ‘siyah ciltlerin koronavirüs kapmayacağı’ söylentilerinin doğru olmadığını ifade eden bir açıklama yaptı.
BBC’ye konuşan Durbon’daki Nelson R. Mandela Tıp Fakültesi Profesörü Thumbi Ndung’u, “Kesinlikle bu fikri destekleyecek herhangi bir kanıt yok, tabi ki siyah renkli ciltleri olanlar da enfeksiyon kapabilir” dedi.
3- Siyah çay koronavirüsü tedavi etmiyor
Vücudun sıvı alması iyidir ama siyah çay içmek bir tedavi yöntemi değildir ve iddia edildiği gibi Covid-19’a karşı bir ilaç değildir.
Kenya yerel medyasına göre insanlar birbirlerini arayıp koronavirüsten korunmak için siyah çay içilmesini paylaşıyor. Siyah çay içmezlerse de öleceklerini öne sürüyorlar.
Bu herhangi bir tıbbi temeli olmadan yayılan şehir efsanelerinden biri.
Dünya genelinde bilim insanları aşı gelişimi için araştırmalar yürütüyor ama aşının en az gelecek yılın ortasına kadar bulunmasının zor olduğu belirtiliyor.
Kenya medyasında siyah çayın iyi geldiğine dair yanlış bilgiler paylaşıldı.
4- Hayır, virüsten korunmak için sakalınızı kesmenize gerek yok
ABD sağlık yetkililerinin daha önce yüzdeki tüyler ve nefes alma teknikleriyle ilgili hazırladıkları bir grafiği kullanarak ‘sakalları kesmenin virüsten korunmanın bir yolu’ olduğunu söyleyen yalan haberler de var.
Nijerya’nın Punch adlı gazetesinin manşetinde de “CDC (Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) uyarıyor, koronavirüsten korunmak için sakalınızı kesin” ifadeleri yer alıyordu.
Aslında grafik, maske takıldığında yüzdeki hangi tüylerin, hangi sakal tiplerinin maskenin etkisini azaltabileceğiyle ilgili.
Grafik, koronavirüs çıkmadan çok önce, 2017’de yüzlerinde maskeyle çalışan işçiler için yapılmıştı. İddiaların aksine CDC bu grafiği yakın zamanda yayımlamadı ve koronavirüsten korunmak için sakalların kesilmesi tavsiyesinde de bulunmuyor.
Benzer manşetler başka ülkelerde de atıldı ve binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Avustralya’daki 7News adlı haber sitesi Twitter’da “Sakalınız siz farkında olmadan koronavirüs riskini artıyor olabilir” mesajını attı.
İngiliz sağlık yetkilileri ise maskenin sağlık çalışanları için önemli olduğunu ama virüsün yayılmasını önlemede çok etkili olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunmadığını söylüyor.