Bize TakılanlarGenelGündem

Koronavirüs Su ile Bulaşır mı?

Halk sağlığı uzmanları ve çevre mühendisleri, atık su ve içme suyuna corona virüs bulaşma riskine karşı uyarıda bulunuyor. İSKİ ise vatandaşların, evlerindeki musluk suyunu ücretsiz analiz ettirebileceklerini belirtti.

Solunum yoluyla geçen corona virüsün, insanlara su yoluyla bulaşıp bulaşamayacağı da tartışma konusu. Şu ana kadar bu yönde bir bulgu yok. Yapılan ilk incelemeler neticesinde korona virüsün sindirim sistemi yoluyla bulaşmadığı düşünülüyor.

Ancak halk sağlığı uzmanları ve çevre mühendisleri, özellikle atık suya corona virüs karışma ihtimaline karşı uyarıda bulunuyor. Bu durum, virüsün kanalizasyondan ya da atık suların boşaltıldığı derelerden içme suyu kaynaklarına bulaşma riskini de beraberinde getiriyor.

Virüsün atık sulardan içilebilir su varlıklarına ve gıdalara bulaşıp bulaşmayacağı, bir bulaşma söz konusu olduğunda ise ne ölçüde bir hastalık riski oluşturacağı gibi soruların yanıtlarının henüz tam olarak bilinmediğini ifade eden Şık, “Ama ihtiyatlı davranmak ve özellikle içme sularının mikrobiyolojik kalitesini sağlamak için yapılan çalışmaları çok daha dikkatle yapmakta yarar var” diye ekledi.

İSKİ’den konu hakkında açıklama geldi.
Yapılan araştırmalara göre korona virüsün insan dışkısı bulaşmış sularda haftalarca “enfekte edici” özelliklerini sürdürebildiğini, musluk suyunda ise 10 güne kadar hayatta kalabildiğini bildiren bakanlık, buna karşın Türkiye’deki su arıtma tesislerinde yapılan işlemlerin korona virüsü “etkisiz hâle getirmekte yeterli” olduğunu duyurdu.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ise;
Su şebekesi kontrolleri konusunda düzenli olarak İstanbul genelinde günde 100’e yakın farklı noktadan numuneler alınarak bunların İSKİ’nin uluslararası akredite laboratuarlarında analiz ettirildiğini belirten kurum, “Eğer kullanıcı depo ve tesisatlarında bir problem yoksa, su özelliğini kaybetmeden (arıtma tesislerimizden) müşterilerimize ulaşacaktır” açıklamasında bulundu.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı