BeylikdüzüGenelGündemManşetTürkiye
Gül reçeli fabrikalarda nasıl yapılıyor? Gül reçeli üreticisinden cevaplar
Gül reçeli üzerine kısa bir röportaj
Gül reçellerinin yapım işlemleri konusunda internette neredeyse hiçbir bilgi yok. Fazlası ile araştırma yapmama rağmen ben çok fazla bilgi bulamamıştım. İletişime geçtiğim Eylül Minel Lokum Fabrikası yetkililerinden Ali Bey birkaç soruma cevap verdi buradan ona da teşekkür ediyorum. İsterseniz yaptığımız küçük soru cevaba geçelim.
Gül reçeli yapımında ne gibi işlemler uygulanıyor?
Gül yaprakları mayıs ayında toplanır, toplanan yapraklar temizleme işlemine gönderilir. Yaprakların ve yeşil kısmının ayıklanması. Ayıklama işleminden sonra yapraklar mayalanmaya gider. Maya işlemi şeker ve limon tuzunun belli oranda kullanılmasıyla olur. Mayalama işlemi yaprağı korumak için yapılır. Mayalanan yapraklar gıda yönetmeliğine uygun kovalarda depolanır.
İhtiyaç halinde mayalar reçel yapmak için kullanılır. Belli oranlar çerçevesinde kazanlara gül mayası, su, şeker, glikoz, limon tuzu eklenerek kazanlarda kaynatılır. Yaz ve kış ayarı dediğimiz dereceye gelinceye kadar kaynatılır.
Kazandan soğutma haznesine alınır belli bir ısıya düştükten sonra gramaja göre doluma geçilir. Kavanozlara dolduktan sonra kapatılır güvenlik bantları uygulanır. Ve kolilere yerleştirilip depoya sevk edilir.
Gül reçeli özelinde emeklerinizin karşılığını alıyor musunuz?
Gül reçeli yapımında emeklerimiz karşılıyor. Fakat ambalaj fiyatlarının yer yer
aşırı yükselmesi zora sokabiliyor. Üretici olarak çok sık fiyat değiştirme şansımız olmuyor.
Gül reçelinin yapımı diğer reçellere göre farklı bir zorluk içeriyor mu?
Gül reçeli kısmen diğer reçellere göre benzer. Fakat bazı meyve reçelleri dondurulmuş kullanıldığından çözümü için beklemek gerekir, bir gün öncesinden şekere yatırılması gerekebilir.
İklim değişikliğinden nasıl etkileniyorsunuz?
İklim değişikliklerinden etkilenmemek için ürünün üretim ve dağıtım süresinde geçireceği zaman temel alınarak iklimine uygun derecede kaynatılır.
İklimine göre uygun kaynatıldığında tazeliğinden kaybı olmaz.