Bize TakılanlarGenel

Soğuk Havalarda Yüz Felci Tehlikesi

Soğuk hava ve rüzgar özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz yönde etkileyerek yüz felcine sebep olabiliyor.
Kış ayları hastalıkların en sık görüldüğü dönemdir. Özellikle grip ve soğuk algınlığı en çok bu mevsimde görülür. Bununla birlikte kış aylarında özellikle yüze temas eden rüzgar ve soğuk hava yüz felci görülme oranlarını da yükseltir.

Yüze direkt temas eden rüzgar, ağızdaki kas ve beyin fonksiyonlarını bozabiliyor. Central Hospital’dan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Çakır, “Yüz felci hızlıca ilerler. Birkaç saat veya gün içerisinde dahi maksimum seviyeye ulaşabilir. Yüz felcinde ilk 3 gün en önemli dönemdir” diyor.

Yüz felci, kulak arkasındaki kemiğin (temporal kemik) içinden geçen yüz sinirinin (fasial sinir) etrafında ödem veya enflamasyon olması sonucunda oluşur. Yüz felci için yaş ve cinsiyet farkı yoktur, her kişide görülebilir.

Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalar bu hastalığa zemin hazırlayabilir. Hasta soğuk sebebiyle istemsizce kendini kasabilir veya korunmasız olarak dışarıya çıkabilir. Bu nedenle kış aylarında yüz felcinde artışlar gözlemlenir. Yapılan araştırmalarda da yüz felcinin en büyük nedenlerinden birinin soğuk hava olduğu belirlenmiştir.

İlgili Makaleler

Kapalı